Ondt i ryggen – hvorfor opstår problemet og hvad kan du gøre ved det?

Rygsmerter er en udbredt udfordring, der kan påvirke alle, uanset personens alder eller livsstil. Aktive såvel som inaktive kan blive ramt af ondt i ryggen, eftersom det kan opstå på baggrund af alt lige fra dårlig holdning til inaktivitet, skader og, i modsatte ende af spektret, overbelastning.


Sådan er symptomerne og deres indvirkning på hverdagen

At have ondt i ryggen er måske ikke noget, der lyder så faretruende, når man fortæller om det til andre. Men det kan virke utroligt hæmmende for den person, som døjer med smerterne. 

Symptomerne på ondt i ryggen spænder nemlig fra milde til mere alvorlige, og kan foruden smerte føre til gener som stivhed i kroppen, og derfra nedsat bevægelighed og mobilitet. 

Symptomerne kan derfor let være en hindring for at føre en normal dagligdag, hvor simple aktiviteter som at sidde, foretage lette løft, køre bil og passe sit arbejde bliver til en udfordrende opgave. Irritationen over dette bliver kun værre, jo længere du fortsætter med at have ondt i ryggen og være hæmmet i at leve som du plejer.


En fysioterapeut en hjælpe med behandling og øvelser

Når dine rygsmerter bliver ved med at udgøre en konstant, uønsket følgesvend, er det tid til at søge professionel hjælp. Da udfordringen stammer fra besvær og smerter i ryggen, ved de fleste udmærket, at der skal en fysioterapeut på banen. 

En fysioterapeut kan hjælpe med at analysere årsagen til dine smerter og hjælpe med at udforme en behandlingsplan. En sådan plan består ofte af flere tiltag, der typisk vil bestå af at styrke musklerne i ryggen, udføre udstrækningsøvelser og evt. arbejde med at korrigere dårlig kropsholdning. Fysioterapeuten kan også hjælpe med manuel aflastning, som typisk består af massage og arbejde på kroppen.

Hjemmeøvelser er et af de vigtigste redskaber, som kan have stor effekt på ondt i ryggen, og øvelserne er ofte både meget hjælpsomme og nemme at udføre, så du som patient ikke mister motivationen eller oplever, at omfanget af øvelserne kommer til at udgøre en barriere.

På den måde kan du sigte efter at få din normale hverdag igen og leve smertefrit - eller med et minimum af smerter og irritationer.  

Husk! Det er altid vigtigt at konsultere en fysioterapeut, inden omfanget af dine smerter udvikler sig til f.eks. en diskusprolaps eller på anden vis forværres.